T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / MANAVGAT - Manavgat Kemer Fatma Turgut Şen Anadolu Lisesi

Erasmus Projesi Hakkında Genel Bilgiler

Erasmus Projesi Hakkında Genel Bilgiler

ERASMUS+ PROJESI NEDİR?

Erasmus, Avrupa Birliği'nin eğitim, spor ve gençlik alanlarındaki politikalarını destekleyen bir AB Programıdır . Öğrenciler ve eğitim görevlileri arasında Avrupa kültür ve dil çeşitliliği ile farklı ülkelerin değerleri hakkında bilgi ve anlayış oluşturmayı , öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlayan bir projedir. Bu doğrultuda Avrupa ülkelerinde eğitimde iş birliği sağlanmaya çalışılır . Programdan 27 üye ülke, 3 EFTA ülkesi ile Türkiye yararlanmaktadır. Bazı Balkan ülkeleri ve Doğu Avrupa ülkelerinin de programdan faydalanabilmesi için çalışmalar sürmektedir

Programın Yönetimi: Ulusal otoriteler ile işbirliği içinde ve bu otoriteler tarafından görevlendirilen Ulusal Ajanslar'ın (Türkiye için Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı) yardımlarıyla Komisyon ve Komisyon Yürütme Ajansı tarafından yürütülür.

 ÜLKEMİZDE ERASMUS

Programın Türkiye'de uygulanmaya başladığı 2004 yılından bugüne kadar yapılan 110 binin üzerinde proje başvurusunun 28 binden fazlası için 900 milyon avronun üzerinde hibe tahsis edildi. Bu projeler kapsamında 2017 sonuna gelindiğinde yurt dışında eğitim, öğretim, staj ve gönüllülük faaliyetlerine katılma imkanı bulan Türk vatandaşlarının sayısının 450 bini aşkın kişi bu projeden yararlandı

Avrupa genelinde en çok Erasmus yüksek öğretim öğrencisi gönderen ülkeler arasında ise Türkiye 33 ülke arasından 7. sırada bulunuyor. Listenin ilk sıralarında ise Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Polonya ve Birleşik Krallık yer alıyor.

 

 

ERASMUS+ BİZE NELER KAZANDIRACAK?

 

Erasmus'un avantajları denildiğinde, aklımıza ilk olarak Avrupa'nın birbirinden güzel ülkelerini seyahat etmek gelir. Gittiğimiz ülke ve şehri derinlemesine keşfetme imkanı sunar. Yeni yerler görüp, tanırken aynı zamanda yeni kültürler de keşfedeceğiz ve bunu yaparken Avrupa'nın birçok ülkesinden yeni arkadaşlar edinebileceğiz.

 

ERASMUS+ BİZE NELER KAZANDIRACAK?

 

 Bu proje sayesinde başka bir şekilde elde edemeyeceğimiz ve hayatımız boyunca unutamayacağımız bir eğitim ve kültürel deneyime sahip olacağız. Öğrencilerle tanışıp dil, kültür, din veya etnik kökene bakmadan mükemmel bir deneyim yaşarız. Geri döndüğümüzde, sınırların ötesinde her zaman ziyaret edebileceğimiz ya da onların bizi ziyarete gelebileceği ömür boyu süren dostluklar kurabiliriz.

 

Dünyanın farklı yerlerinden yeni kültür ve insanları tanımak bizlere farklı kültürleri anlama, önyargıları ortadan kaldırma, açık fikirli, hoşgörülü ve anlayışlı olma gibi beceriler sağlar.

 

      Erasmus'un bize kazandıracağı en önemli etkenlerden birisi yurtdışında geçireceğimiz ve ağırladığımız misafirler süresince bize ilham kaynağı olması dolayısıyla gelecek planlarımız için bir dönüm noktası olacaktır.

 

ERASMUS+ PROJE ÖRNEKLERİ

Camdan Hayatlar Projesi

Çekya ve İtalya'da cam işleme kurslarına katılım sağlanmış ve eğitimler alınmıştır. UOFD'nin (Uluslararası Omurilik Felçlileri Derneği) cam eğitimi için halihazırda usta olarak görev yapan engelli bireyleri başta olmak üzere üyeleri, farklı cam işleme metotlarına hakim olmuş, eğitim verme konusunda yeni uygulamaları yerine görmüş, proje sonunda temin edilen ekipman ile dahafazlakatılımcıeğitimverecekimkanıyakalamıştır.Cameğitimikonusundapotansiyelini artıran eğitimler sayesinde UOFD, Türkiye'de uygulanmayan metotları müfredatına katmış ve Türkiye'de ortopedik engelliler tarafından eğitim verilen ilk ve tek kuruluşolmuştur.

Genç Bak-İş Projesi

Proje, işgücü piyasasını var olan arz-talep dengesizlikleri, genç işsizliği, mesleki ve teknik eğitim almış nitelikli personel eksikliği gibi sorunlar karşısında gençlere yönelik bir politika oluşturulması ihtiyacı üzerine inşa edilmiştir. Politika öneri hazırlıklarına yönelik çalışmaların, gençlerin görüşleri alınarak gerçekleşmesi öngörülmüştür.

Proje kapsamında 81 ilden STK temsilcisi gencin katılımıyla yapılan bölgesel toplantıların yanı sıra gençlerin eğitimi tercih etmeme nedenlerini ölçen ve Türkiye çapında yaklaşık 3500 genç ile yapılan anket neticesinde "Gençlerin Mesleki Eğitime Bakış Açısını Değerlendirme Araştırması Sonuç Raporu" oluşturulmuş ve bu rapor Ulusal Zirve Toplantısı'nda sunulmuştur.

Avcala Gençlik Köyü Projesi

Kırsalda yaşayan veya yaşamak isteyen gençler için istihdam alanları yaratan ve bulunduğu bölgede yerel halkı sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda geliştiren bir kırsal kalkınma projesidir. Proje süresince farklı kültürlerden gelen gençlerle birlikte elektrik olmayan, 2000m rakımlı bir yaylada teorik ve pratik atölyeler yapılmıştır.

Projenin nihai hedefi bir gençlik değişimi yaparak bölgede sürdürülebilir sosyal etki yaratan ve yerel halkın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimini sağlayan/hızlandıran bir kırsal kalkınma modeli ile daha büyük ve gerçek bir gençlik köyünün kurulmasını sağlamaktır.

Avrupa Komisyonu tarafından fark yaratan projelerden biri olarak seçilmiş ve 2017 gençlik haftasında Brüksel'de diğer ülkelerdeki fark yaratan proje sahipleri ile yapılan etkinliklere katılım sağlanmıştır.

 

ERASMUS+ ÇEVİRİ

Ulaşmak istediğiniz somut hedefler ve gerçekleştirmek istediğiniz şeyler nelerdir?

Legends.com projesi, efsaneleri hikaye anlatımı için geleneksel bir kaynak olarak kullanıyor. Doğal çevreyle ilgili yerel efsaneler toplayacağız. Gerçekleştikleri mekanları ziyaret edecek ve potansiyel çevre sorunlarını keşfedeceğiz. Efsanelere ve öğrendiklerimize dayanarak (sadece) dijital materyal oluşturmayacağız, İngilizce yani ortak dilde efsaneler hakkında podcastler oluşturacağız.

Hedefler:

H1: Avrupa düzeyinde ortak okullar arasında dil öğretimi (yabancı ve ana) alanında, özellikle sözlü konuşma ve yazılı performansı arttırma, aktif dinleme, okuma ve çeviri becerilerini uygulayarak geliştirme, kişisel gelişimi yaratıcılık, içerme ve demokrasi

H2: Hikaye anlatımı, dijital hikaye anlatımı ve diğer yenilikçi yöntemleri kullanarak katılımcıların ana ve yabancı dil becerilerini geliştirmek.

H3: Katılımcıların dijital becerilerini geliştirmek.

H4: Katılımcıların çevre ve insan ilişkileri konusunda sürdürebilirlik bilincini arttırmak.

H5: Ortak ulusötesi faaliyetler yoluyla ortak okullarda uluslararası ve kültürlerarası bir ortamı teşvik etmek.

Somut Sonuçlar:

SS1: İngilizce dilinde efsaneleri ve ortak ülkelerin ana dillerini içeren bir el kitabı

SS2: Ortak okulların dijital bir platform üzerinden İngilizce ve ana dillerinde podcastleri halka açık paylaşması.

SS3: Ortak ülkelerdeki doğal miras, bitki örtüsü ile ilgili yaratıcı içerik: Dijital hikaye anlatımı videoları, etkileşimli hikayeler ve dijital haritalar, fotoğraf sergileri, görsel sanatlar kreasyonları, efsanalerden ilham alınarak yazılmış şiirler vb.

Maddi Olmayan Sonuçlar:

MOS1: Ortak okullarda dil öğretiminde hikaye anlatımı yöntemlerinin de öğretilmesi

MOS2: Efsaneleri ve hikayeleri paylaşmaktan zevk alan öğretmen ve öğrencilerden ilham alınmış bir sanal ağ

MOS3: Uluslararası bir dil ağı ile iyi uygulamalar sayesinde öğretme becerilerini geliştirmek isteyen öğretmenler.

MOS4: Ortak okullarda eğitimin daha fazla içselleştirilmesi

Önceliklere Bağlantı:

·         Yenilikçi öğretim yöntemlerini uygulayarak (hikaye anlatımı), ulusötesi iletişimi paylaşarak, dil öğrenimi ve yabancı dil öğrenimine kapsamlı bir yaklaşımı teşvik etmek.

·         İletişim ve kreasyonlarda dijital araçları kullanarak öğrencilerin dijital becerilerini geliştirmeye bağlı olarak dijital dönüşümü ele almak. (Podcastler, dijital hikayeler & haritalar, videolar)

·         Çevre sorunları hakkında bilgi edinmek, insan-doğa ilişkilerini anlamak hem Kültürel Miras ve Çevre hem de iklim değişikliğinin hepsine bağlı olduğunu anlamak.

·         Temel yeterlilikler: Dijital, okuryazarlık, kültürel farkındalık, sosyal.

·         Proje, 2021-2031 eğitim yılları için AB'nin stratejik öncelikleri olan 5 temel yeterlilikten 3'ü ile uyumludur: Kaliteyi geliştirmek, eşitliği, katılımı ve başarıyı geliştirmek, Öğretmenlerin yetkinliklerini ve motivasyonlarını geliştirmek ve eğitim yoluyla yeşil ve dijital dönüşümü desteklemek.

Proje hedeflerine ulaşmak için uluslararası ortaklarla işbirliği yapmanın faydaları neler olacak?

Bu projenin ana hedeflerinden biri, ilgi çekici ve yaratıcı öğretim yöntemleri ve uluslararası işbirliği kullanılarak dil becerilerinin öğretiminde Avrupa düzeyinde ortak okullar arasında iyi uygulamaların paylaşılmasıdır.  Her okulun farklı bir alt yapısı ve eğitime farklı yaklaşımları vardır.  Diğer Avrupa okullarını ziyaret etmek ve eğitim sistemlerini şahsen gözlemlemek, katılımcı öğretmenlerin onu daha iyi anlamasını ve gözlemlenen iyi uygulamaları paylaşmasını sağlayacaktır.  Eski bir Asya atasözünün dediği gibi: "Bir şeyi bir kez görmek, onu bin kez duymaktan iyidir."  Kişisel ilişkiler ve bağlantılar, sanal olanlardan daha sağlam ve daha uzun ömürlüdür.  Uluslararası toplantılar aracılığıyla.  katılımcılar farklı kültürleri daha iyi anlayacak ardından kültürler arası saygı ve anlayışa teşvik olacaklardır.  Yabancı ülkelerden gençlerle kişisel iletişim, öğrencilerin dil becerilerini geliştirecek ve Avrupa kimliği duygularını güçlendirecektir.  Dil öğrenimi konusu, sadece üye ülkelerle sınırlandırılmamalıdır.

 Ortak faaliyetler yoluyla sınırları aşmak ve böylece dil öğrenimi için modern bir yöntem olarak yerel efsaneleri paylaşarak Avrupa Birliği'nin  uluslarının birlikte çalışması gerektiği fikrini teşvik etmek istiyoruz.  Yöntemimiz ayrıca katılımcıları yakınlaştıracak ve sürdürülebilirliği anlayacaktır. 

Ayrıca, genç katılımcıların yüzyıllardır çevremize saygılı yaklaşımın önemini anlamalarını istiyoruz.  Yerel efsanelerin yer aldığı doğal miras alanlarını fiziksel olarak ziyaret ederek ve yerel çevre sorunları hakkında bilgi edinerek, doğayı ve kültürü korumanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayacaklardır.

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.05.2022 - Güncelleme: 06.05.2022 12:45 - Görüntülenme: 1520
  Beğen | 5  kişi beğendi